Kategóriák
A horgászat világa

Jól láthatóan horgászás közben is!

A horgászás egyik szépsége éppen abban rejlik, hogy a természet lágy ölén, csendben, nyugalomban töltse az ember az idejét és akár mindentől távol hódoljon a szenvedélyének. Aki egyszer belekóstol ebbe az életérzésbe, nem egyszer kapja magát azon, hogy hajnalban vagy sötétedésig, esetleg éjszaka is a parton ül és a zsákmányra vár. A biztonság azonban ilyenkor is fontos, így ha beesteledett vagy még fel sem jött a nap, mindenképpen érdemes gondoskodni a jól láthatósági ruházatról is.

Miért fontos a jól láthatósági ruházat viselése horgászat közben?

Számos baleset adódhat abból, ha az ember nem látják megfelelően, amely egy horgászáshoz alkalmas terepen még inkább igaz, pláne ha éppen lakott terülten kívül találta meg az ideális peca helyet. A fák és a növények takarásában egy eldugottabb helyen egyébként világosban sincs feltétlenül szem előtt a horgász, nemhogy félhomályban vagy sötétben, ráadásul ott, ahol egyébként nem is számítana senkire az arra járó. Azonban ha megfelelően láthatóvá teszi magát a jól láthatósági ruhadarabok segítségével, úgy rengeteg kellemetlenség és veszélyes helyzet elkerülhető. Sőt, ha gyalog vagy biciklivel érkezett a helyszínre, esetleg egy hosszabb, kevésbé jól megvilágított ösvény vezet az autóig, akkor sem árt viselni ezeket a ruhadarabokat. A fentiek mindegyike fokozottan igaz akkor, ha pont akkor kezd el esni az eső, amikor már félhomály van vagy teljesen beesteledett. Viszont egy fényvisszaverős nadrág, kabát vagy mellény egyértelműen jelzi az, hogy van a közelben valaki, akire vigyázni kell.

Mit érdemes tudni ezekről a ruhákról?

Ezeknek a ruháknak már alapvetően a színük is nagy segítség abban, hogy megfelelően láthatóvá váljon a viselője. Hiszen mind a narancs, mind pedig a sárga és a zöld, sőt, még a bíbor színek esetében is elmondható, hogy kivételesen jó láthatóságot adnak már fényvisszaverő csíkok nélkül is. Vagyis az élénk árnyalatoknak és a fluoreszkáló megoldásnak hála, nappali fényben és sötétben egyaránt sokkal jobb láthatást biztosítanak. Ám amikor elkezd sötétedni és végül teljesen lemegy a nap, mindenképpen szükség van a fényvisszaverő csíkokra is ahhoz, hogy teljes biztonságban lehessen egy rosszul megvilágított helyen, akár lakott területen kívül is.

Milyen jól láthatósági ruhadarabok léteznek?

A már klasszikusnak mondható mellény mellett számos más típusú jól láthatósági ruházat is létezik. Hűvösebb estékre vagy csípős hajnalokra jó választás lehet a fényvisszaverő csíkokkal felszerelt pulóver, amely nem csak láthatóvá teszi az ember, de melegen is tartja viselőjét. Sőt, ha kifejezetten hidegre fordul az időjárás, akkor a hasonló funkciókkal ellátott dzsekik között is ajánlott szétnézni, amelyek számos praktikus zseb mellett kapucnival is fel vannak szerelve, ahonnan szintén nem hiányozhat a bizonyos jól láthatósági csík. Mindemellett nadrágok és pólók is vannak a választékban, így biztosan egy évszakban sem marad jól láthatósági ruhadarabok nélkül.

Mire érdemes figyelni a ruhadarabok kiválasztásánál?

Alapvetően két dologra érdemes figyelni akkor, amikor jól láthatósági ruházatot vásárol az ember. Egyrészt érdemes ezek közül olyat választani, amelyek esetén a jól láthatósági csíkokban elhelyezett kristályoknak köszönhetően olyan módon verik vissza a kibocsátott fény, mintha csak egy zseblámpával világítanánk. A másik igen lényeges kritérium az, hogy ezek a csíkok úgy legyenek elosztva az adott ruhadarabon, hogy az minden testrészt érintsen, így elölről, hátulról és oldalról is remekül látható lesz az arra közlekedők számára.

A fentieket látva érdemes a horgász szett állandó részévé tenni legalább e jól láthatósági ruhadarabok egyikét, hiszen így nem lesz probléma, ha Önre sötétedik, miközben a hobbijának hódol. Sőt, a hajnali indulás és az éjszakai horgászat is biztonságosabbá válik ezáltal. Így az egyetlen dolog amire Önnek figyelnie kell az, hogy van-e kapás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest