A horgászat egy réges-régi formája a táplálékszerzésnek, célja napjainkban azonban már nem elsősorban az élelem-szerzése, hanem sokkal inkább a regenerálódás, a közösségi élmény a vadonban, illetve sportesemény.

A mai rohanó világban vajon van-e igénye és ideje az embereknek ilyen jellegű kikapcsolódásra, rekreációs tevékenységre, közösségi élményre? A válasz minden bizonnyal igen, hiszen fontos a testi és lelki egészséghez a feltöltődés, de eme szándékuk meg is tud valósulni?! Remek alkalom erre egy hétvégi családi vagy baráti körben eltöltött horgászat. Alsó vagy felső korhatár nincs, mindenkinek ajánlott, aki szereti és tiszteli a természetet, és hajlandó sokat dolgozni a sikerért… Fejleszti a kitartást, az állóképességet, a jó helyzetfelismerést, valamint a problémamegoldó képességet. Élmény felnőttnek, gyereknek egyaránt, mivel az emlékek mindenkit összekötnek. Egy esztétikus környezet, folyó-, vagy állóvíz lehet a program színhelye (színtere). A nap végén pedig a fogást igazi piknik-hangulatban helyben lehet fogyasztani. Egy későbbi cikkben a magyar konyhaművészetre is ki fogunk térni!

családi peca

A magyarországi horgászok talán legkedveltebb zsákmánya a ponty, finom húsa fontos szerepet játszik a magyar gasztronómiában, szívós védekezése okán igazi élmény a fogása. A keszeg sokféle fajtája elterjedt hazánkban, de a horgászat szempontjából a dévérkeszeg, a jászkeszeg és a tipikusan magyar villámkeszeg a legfontosabb. Húsuk finom, de óvatosan kell fogyasztani a szálkák miatt. A széles, magyar és arany kárász őshonos a Kárpát-medencében, húsuk jóízű, de szintén szálkás. Érdemes még megemlíteni a fogassüllőt is, mely Magyarország vizeiben őshonos, a hazai halételek kedvelt alapanyaga. Ázsiából származó halaink az amur és a busa, sporthorgászoknak lehet érdekes, mivel nehéz kifogni, és több, mint harminc illetve hetven kilogrammra is megnőhetnek. Húsuk gasztronómiailag kevéssé használható, kellemetlen ízük miatt.

A horgászfelszerelés legfontosabb darabja a horgászbot, mely többféle hosszban, súlyban, felépítésben áll a horgászok rendelkezésére. A következő elem az orsó, legtöbb esetben csapágyasak, fontosabb jellemzőik az áttételek száma és a fékrendszer típusa. A horgászzsinór különböző színű damil, állhat egy szálból vagy többől. Tulajdonságaik a szakítószilárdság mértéke, illetve a csomótűrés minősége. Jó minőségű acélból készül a horog, egy-, vagy többágú, halfajtánként eltérő alakban. Az úszó illetve a kapásjelző a hal kapását jelzi. Csaliként használhatóak különféle állatok vagy növények, vagy pedig erre a célra készített műcsalik. Békés és ragadozó halak fogására különböző fajta csalétkek alkalmasak. Megemlíthető felszerelés még többek között a horgászcsónak, jellemzően gumiból készül, egy-, vagy többszemélyes.

pecabot

A horgászatot természetesen a halászatról és horgászatról szóló törvény szabályozza. Horgászengedély csak a vizsga letétele után kapható. Az ehhez szükséges tudásanyag a horgász egyesületek honlapján elérhető. Az engedély birtokában kiváltható az Állami horgászengedély, mely egy évre szól.

A horgászat, mint sportág először Angliában terjedt el, majd nem sokkal később Európa szerte. A Magyar Országos Horgász Szövetség 1945-ben alakult meg, hazánk dicsekedhet világ-, illetve Európa-bajnoki aranyéremmel, mind csapatban, mind egyéniben.

Ezeket olvasta már?

A lazac horgászata és jellemzői

A lazac az egyik legismertebb halfaj. Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál, folyóiban, továbbá a Vizcayai-öböltől Oroszország sarkvidéki területéig találkozhatunk velük. Természetes élőhelyén rendszerint aktív vadász, többnyire rajokban él. Tápláléka: halak,...

5 illegális halászati módszer és környezetre gyakorolt hatásuk

A sportolók és a horgászok a környezetvédelem legnagyobb tisztelői közé tartoznak. Meg kell értenünk, hogy a Föld erőforrásainak kihasználása, felhasználása kiváltság az emberiség számára, ezért gondoskodnunk kell védelmükről, különben fennáll annak a veszélye, hogy...

A hal, mint a gasztronómia tárgya

A közös horgászat alkalmával kifogott halakból számos étel készíthető. Cikkünkben eme zsákmányból készített étkek hagyományos receptjeit fogjuk pár apró különlegességgel feldobni. Nincs olyan ország, ahol ne készítenének halakból ételt. Hazánkban a 15. században,...

A horgászat világa

A horgászat egy réges-régi formája a táplálékszerzésnek, célja napjainkban azonban már nem elsősorban az élelem-szerzése, hanem sokkal inkább a regenerálódás, a közösségi élmény a vadonban, illetve sportesemény. A mai rohanó világban vajon van-e igénye és ideje az...

Pin It on Pinterest

Share This

Megosztás

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal!