A közös horgászat alkalmával kifogott halakból számos étel készíthető. Cikkünkben eme zsákmányból készített étkek hagyományos receptjeit fogjuk pár apró különlegességgel feldobni.

Nincs olyan ország, ahol ne készítenének halakból ételt. Hazánkban a 15. században, Mátyás király udvarában honosodott meg a halfogyasztás. Később a 17. század kezdetétől fellelhető írásos dokumentumok, többek között szakácskönyvek, bizonyítják, hogy eleink a királyi asztaltól kezdve a jobbágykonyhákig mindenhol fogyasztottak különböző halételeket.

A magyar konyhaművészet finomságai a bőség zavarát idézik, talán a halászlé a legismertebb halhúsból készült élelem. Többféle módon lehet feldobni, különlegesebbé tenni fűszerekkel, más elkészítési módokkal, készülhet alaplével vagy nélküle, pörkölt-alappal vagy anélkül. Tálalják tésztával, vagy tészta nélkül. A leghíresebbek talán a szegedi, a bajai és balatoni. Felvidéken olykor belefőzik a tésztát, olykor kenyérrel tálalják. Létezik paradicsomos halászlé, amely annyiban emelkedik ki a többi közül, hogy a sok paradicsomtól még egészségesebb. Nem megszokott forma a franciás változat, melyet tejföllel és mustárral tesznek pikánssá.

A hagyományos magyar fogások közül a halpaprikás is kiemelkedő népszerűségű, mely túrós csuszával az igazi, de fogyasztható felvidéki juhtúrós sztrapacska mellé, galuskával, gombával, ropogós pizzatésztán, vagy kapros túrós tésztával. Sós-kapros vargabéles is készíthető mellé körítésként.

A fasírozott is egészséges, amennyiben halhúsból készült. Elkészítése egyszerű, a pépesített hozzávalókat csak összekeverni kell és kisütni. Akár gyerekek is elkészíthetik, különböző formákra lehet gyúrni, szaggatni, mint a mézeskalácsot: állatfigura, autó vagy virág könnyen készíthető belőle. A közös sütés-főzés összehozza a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, így a lurkókat is könnyebben rá lehet venni az egészséges táplálkozásra.

Különleges halétek a töltött csuka melynek elkészítése során a vajból, nyers tojásból ás tejben áztatott zsemléből álló tölteléket a hal hasüregébe kell helyezni, húsával együtt. A tölteléknek sóval, borssal, zöldpetrezselyemmel, pirospaprikával és citromhéjjal lehet egyedi ízt adni.

Ízletes élelem kreálható marinálással, melynek során sós, fűszeres páclével kezeljük a nyers halat. A marinád jellegzetes ízű lesz, ha alapanyagnak fehérbort vagy barna sört választunk. Koriandermaggal, babérlevéllel, curryvel és/vagy kakukkfűvel érdemes fűszerezni.

A tökéletes rántott hal titka a tökéletes panír. A ropogós, aranybarna bunda készülhet nem megszokott módon zablisztből, keverhetünk bele zabpelyhet vagy kukoricapelyhet. De kiránthatjuk sörtésztában, kefires bundában vagy vodkás „pongyolában” is.

Karácsonykor és Húsvétkor tradicionálisan kocsonyát fogyasztunk, sertésből, de ugyanakkor halból is meg lehet főzni. Pontyból, busából, esetleg amurból készülhet, ugyan úgy, mint a hagyományos kocsonya. Nyugodtan tehetünk fehér-és sárgarépát, tojást vagy reszelt citromhéjat a kocsonyalébe, kellemes ízt ad neki.

A káposzta és a hal is ősi magyar élelem. Töltött káposzta pontyból és füstölt halból; savanyú káposzta csukából, ikrából készíthető.

A holland hal elnevezésű étel bár tengeri halból készül, említést érdemel. A tengeri hal egy részét pépesítjük a szaft miatt, többi részét kisebb szeletekre vágjuk. Burgonya körettel tálaljuk, besamelmártással és/vagy majoránnával ízesítjük.

Sajnos Magyarországon a balatoni, dunai és tiszai halfőzési gasztronómiai örökség ellenére túl kevés halat fogyasztanak az európai átlag mintegy ötödét. Javarészt a téli és tavaszi ünnepkör alkalmával, pedig hetente többször is kellene. Ennek minden bizonnyal anyagi okai vannak. A halhús egészséges, jótékony hatással van a szervezetre: könnyen emészthető, kedvező az energia-, telítetlenzsírok-, valamint fehérjetartalma. Jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, úgymint az A- és D-vitaminnak, illetve a vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel benne. A halcsontoknak köszönhetően kalciumban is gazdag. Ásványi anyagok tekintetében pedig vas-, cink-, szelén-, és jódtartalma magas.

Ezeket olvasta már?

A lazac horgászata és jellemzői

A lazac az egyik legismertebb halfaj. Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál, folyóiban, továbbá a Vizcayai-öböltől Oroszország sarkvidéki területéig találkozhatunk velük. Természetes élőhelyén rendszerint aktív vadász, többnyire rajokban él. Tápláléka: halak,...

5 illegális halászati módszer és környezetre gyakorolt hatásuk

A sportolók és a horgászok a környezetvédelem legnagyobb tisztelői közé tartoznak. Meg kell értenünk, hogy a Föld erőforrásainak kihasználása, felhasználása kiváltság az emberiség számára, ezért gondoskodnunk kell védelmükről, különben fennáll annak a veszélye, hogy...

A hal, mint a gasztronómia tárgya

A közös horgászat alkalmával kifogott halakból számos étel készíthető. Cikkünkben eme zsákmányból készített étkek hagyományos receptjeit fogjuk pár apró különlegességgel feldobni. Nincs olyan ország, ahol ne készítenének halakból ételt. Hazánkban a 15. században,...

A horgászat világa

A horgászat egy réges-régi formája a táplálékszerzésnek, célja napjainkban azonban már nem elsősorban az élelem-szerzése, hanem sokkal inkább a regenerálódás, a közösségi élmény a vadonban, illetve sportesemény. A mai rohanó világban vajon van-e igénye és ideje az...

Pin It on Pinterest

Share This

Megosztás

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal!