A lazac az egyik legismertebb halfaj. Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál, folyóiban, továbbá a Vizcayai-öböltől Oroszország sarkvidéki területéig találkozhatunk velük. Természetes élőhelyén rendszerint aktív vadász, többnyire rajokban él. Tápláléka: halak, például Ammodytidae-fajok és fiatal heringek. Általában 9-10 évig él. Alfajai a királylazac, a vörös vagy sockeye lazac, a rózsaszín vagy gorbusalazac, az ezüst vagy coho lazac, és a ketalazac. Míg Magyarországon nagyrészt pontyot tenyésztenek, addig az észak-európai és észak-amerikai országok egyik legnépszerűbb tenyésztett halfaja a lazac. Számos formában kapható, idehaza is, egészben, szeletekben, illetve filé formájába.

Ezenkívül híresek arról, hogy a világ minden részén megtalálhatók a belőlük készült ételek, köszönhetően kivételesen finom ízének, rendkívüli tápértékének, gazdag omega-3 zsírsavtartalmának. Húsának színe a rózsaszín, a narancssárga és a mélyvörös árnyalataiban virít. Élettani hatásai közül említést érdemel a hatékony sejtműködés, és sejtek közötti információcsere javítása, az agyműködés fokozása valamint védelem a szervezet gyulladásos folyamatai ellen. A frissen vásárolt lazacot előbb fagyasszuk le egy napra (24 óra), csak ezután használjuk fel. Ízesítéséhez kiváló a koriander, a gyömbér, a friss menta a dijoni mustár és a tamari szósz. Fogyaszthatjuk nyersen (pl. sushi), vagy saláta formájában, ahol a hideg lazacfilét keverjük friss zöldségekkel. Ha sütni szeretnénk, még a sütés előtt kenjünk rá mustárt, majd a végén kapribogyóval és friss kaporral ízesítjük. Ezután előmelegített sütőben zsiradék nélkül süssük 8-10 percig (a lazac könnyedén szétfő, ezért fontos a pontos sütési idő), így lesz egészséges. A sültlazac ízéhez tökéletesen passzol ezen kívül a mézes-mustáros mártás is. Remek elkészítési mód továbbá a grillezés. Olívaolajból, kaporból, reszelt citromhéjból, fekete borsból és zöldhagymából álló öntetettel meglocsolva tálaljuk!

A horgászat népszerű módszer a lazacfogáshoz. Ha ezt a technikát kívánjuk használni, akkor súlyozottabb, hosszabb, ütéselnyelő botra lesz szükségünk. Ha csaliként gilisztát használunk, sokra lesz szükség belőle. És még több türelemre. Ugyanúgy megfogható halszelettel is. Aki viszont a műléggyel szeret horgászni, gyorsabban érhet el sikereket. Vékony damillal próbálkozzunk, a horogra egy vagy két gilisztát helyezzünk. Fontos, hogy a horog a vízfenéken legyen, ezért az előkét minél mélyebbre fektessük! Télen kisebb rajokba tömörülnek, de a partközelben termetesebb példányokkal lehet számolni. Nyáron nagyobb csapatban fordulnak elő, de meglehet, hogy apróbbakkal fogunk találkozni. Hasznos lehet csónak használata az egyik helyről a másikra való eljutáshoz, illetve ha a víz túl mély. Nem szabad elfelejteni, hogy az egyes területek külön szabályai határozzák meg, hogy engedélyezett-e a horgászat. Erről indulás előtt mindig győződjünk meg!

Ezeket olvasta már?

A lazac horgászata és jellemzői

A lazac az egyik legismertebb halfaj. Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál, folyóiban, továbbá a Vizcayai-öböltől Oroszország sarkvidéki területéig találkozhatunk velük. Természetes élőhelyén rendszerint aktív vadász, többnyire rajokban él. Tápláléka: halak,...

5 illegális halászati módszer és környezetre gyakorolt hatásuk

A sportolók és a horgászok a környezetvédelem legnagyobb tisztelői közé tartoznak. Meg kell értenünk, hogy a Föld erőforrásainak kihasználása, felhasználása kiváltság az emberiség számára, ezért gondoskodnunk kell védelmükről, különben fennáll annak a veszélye, hogy...

A hal, mint a gasztronómia tárgya

A közös horgászat alkalmával kifogott halakból számos étel készíthető. Cikkünkben eme zsákmányból készített étkek hagyományos receptjeit fogjuk pár apró különlegességgel feldobni. Nincs olyan ország, ahol ne készítenének halakból ételt. Hazánkban a 15. században,...

A horgászat világa

A horgászat egy réges-régi formája a táplálékszerzésnek, célja napjainkban azonban már nem elsősorban az élelem-szerzése, hanem sokkal inkább a regenerálódás, a közösségi élmény a vadonban, illetve sportesemény. A mai rohanó világban vajon van-e igénye és ideje az...

Pin It on Pinterest

Share This

Megosztás

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal!