A sportolók és a horgászok a környezetvédelem legnagyobb tisztelői közé tartoznak. Meg kell értenünk, hogy a Föld erőforrásainak kihasználása, felhasználása kiváltság az emberiség számára, ezért gondoskodnunk kell védelmükről, különben fennáll annak a veszélye, hogy végérvényesen elpusztítjuk őket – ez a halászatra is igaz. Az illegális halászati módszerek is rombolhatják környezetet. E módszerek ismertetése segítséget nyújthat a tudatos halfogás növelésében, a halak és élőhelyük megőrzésének előmozdításában.

A törvény megsértésének nyilvánvaló negatív hatása mellett, az illegális halászati ​​módszereket használók rongálják a környezetet, elpusztítják a halpopulációkat, veszélyeztetik a gazdaságot és tönkreteszik hitelességünket. Íme, néhány, a tengeri ökoszisztémát fenyegető illegális halászati ​​gyakorlat.

 

1. Cianidos halászat

A ’60-as évek óta alkalmazzák. A nátrium-cianid egy halálos vegyi anyag, amelyet az elkövetők a halak elkábítására használják, ezzel megkönnyítve kifogásukat. A méreg azonban gyakran meg is öli őket, ezért a begyűjtött mennyiségnél sokkal több hal áldozatul esik. Emellett a többi vízi élőlényt is veszélyezteti, különösen a korallokat. A cianidos halászat az egész világon tiltott.

2. Robbanóanyagok használata

Legtöbbször dinamitot használnak, mert a világ egyes részein olcsó és könnyen beszerezhető. A robbanóanyagot egyszerűen bedobják a vízbe, majd a detonáció után a döglött halak felemelkednek a felszínre, melyeket egy hálóval begyűjtenek. Mondanunk sem kell, a robbanás a területen minden élőlényt kiirthat, például a tengerfenéken lévő halivadékokat, ezért a halállomány képtelen lesz a regenerálódásra. Ráadásul veszélyes az emberre is, hiszen a robbanószerek kárt tehetnek a halászhajókban, illetve akár békésen úszkáló búvárokban is.

 

3. Túlhalászás

Ez akkor fordul elő, ha több halat fognak, mint amennyit a fennmaradó populáció természetesen reprodukálni tud. A jelenség az ’50-es évek óta létezik, ekkor jelentek meg hatalmas raktérrel rendelkező halászhajók, melyek óriási mennyiségű halat tudnak fogni, tárolni. Amellett, hogy a gyakorlat beláthatatlan következményekkel jár a tápláléklánc megváltoztatásában, illetve a tengerek ökoszisztémájában, ellehetetleníti, kiszorítja a tengerparti halászfalukat a piacról.

4. Halászat járulékos veszteséggel

Ez egy túlhalászási módszer, amelyet általában a kereskedelmi ágazatban láthatunk. A célfajokra való vadászatkor számos nem célfajt is befognak, melyeket gyakran döglötten vagy sérülten visszadobnak a vízbe.

 

5. Vonóhálós halászat

Rendkívül romboló halászati ​​módszer, ahol egy hatalmas, súlyokkal ellátott hálót fektetnek a tenger fenekére, mely felkavarja a letelepedett üledéket. Ez az eredeti felszíni formák lerombolásával, a halak élőhelyének elpusztításával jár.

 

Segíthet az illegális halászat elleni küzdelemben, ha csak fenntartható módszerrel fogott halakat vásárol fogyasztásra. A halászati ​​engedély megvásárlásával Ön is hozzájárul az olyan állami védelmi programok finanszírozásához, mint a halászati ​​kutatás és gazdálkodás, a természet megőrzése és helyreállítása, valamint oktatási programok.

 

Készült a www.takemefishing.org cikke nyomán.

Ezeket olvasta már?

A lazac horgászata és jellemzői

A lazac az egyik legismertebb halfaj. Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál, folyóiban, továbbá a Vizcayai-öböltől Oroszország sarkvidéki területéig találkozhatunk velük. Természetes élőhelyén rendszerint aktív vadász, többnyire rajokban él. Tápláléka: halak,...

5 illegális halászati módszer és környezetre gyakorolt hatásuk

A sportolók és a horgászok a környezetvédelem legnagyobb tisztelői közé tartoznak. Meg kell értenünk, hogy a Föld erőforrásainak kihasználása, felhasználása kiváltság az emberiség számára, ezért gondoskodnunk kell védelmükről, különben fennáll annak a veszélye, hogy...

A hal, mint a gasztronómia tárgya

A közös horgászat alkalmával kifogott halakból számos étel készíthető. Cikkünkben eme zsákmányból készített étkek hagyományos receptjeit fogjuk pár apró különlegességgel feldobni. Nincs olyan ország, ahol ne készítenének halakból ételt. Hazánkban a 15. században,...

A horgászat világa

A horgászat egy réges-régi formája a táplálékszerzésnek, célja napjainkban azonban már nem elsősorban az élelem-szerzése, hanem sokkal inkább a regenerálódás, a közösségi élmény a vadonban, illetve sportesemény. A mai rohanó világban vajon van-e igénye és ideje az...

Pin It on Pinterest

Share This

Megosztás

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal!